nuffnang

Friday, 20 April 2012

Cupcakes Butter Super Senang!!!

RESEPI BUTTER CUPCAKES MUDAH!!!

hari Jumaat yang permai ni aku nak share ngan korang semua resepi cupcakes paling senang
pada yang tak pernah buat cupcakes or cakes, boleh cuba
sebab?
sebab senang lah...
tapi kalau nak layan kat kedai punya memang jauh lah kan..
sebab cupcakes ni sumpah lagi sedap dari kedai ok!!!
hahahaha
resepi ni sebenornyer resepi butter cakes..
tapi sebagai chef sewel, for sure aku akan menghentam sajalah labu untuk menjadikan nyer sebagai cupcakes!!!
hasilnyer?
ofcoz jadi hokey!!!

Bahan2
1 buku buttercups 250g
2 1/2 cawan tepung kek
1 cawan gula (aku kurangkan sikit...sikit jerk tau...buang dalam 2 sudu dari 1 cawan tuh)
3 biji telur (basuh dan lap ye)
3/4 cawan susu yang tak manis (aku guna susu kotak dutch lady si Mia..hahaha)
1 teaspoon esen vanilla
* aku biasa letak coklat rice tau coklat chips
* suka hati lah nak letak banyak mana

Cara2
1. pukul buttercups + gula sampai kembang
2. masukkan telur 1 per 1 + esen vanilla dan pukul lagi sampai kembang lagi
3. masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. masuk susu
5. kautkan letak dalam acuan kek or cupcakes
6. bakar: kek 50minit ke 1jam, cupcakes 15minit ke 25minit suhu 180
7. sejukkan dan hias dengan topping buttercream

Tips:
1. aku tak letak pun esen vanilla sebab dah abis..tak sempat beli..tujuan letak esen vanilla tuh adalah untuk kurangkan hanyir telur tuh
2. kalau korang tak ada mixer, pukul jerk pakai senduk kayu...tapi lengguh lah sikit tangan kan...
3. time bakar pulak, ni sebenarnyer ikut korang punya oven, nak tau masak ke tak, try cucuk ngan lidi, kalau dan masak, bila korang tarik lidi keluar, dia akan smooth jerk
4. isi dalam bekas untuk bakar tuh tak payah lah membumbung sangat...t melempah ruah pulak...aku isi 3/4 jerk dari bekas tu



 ini lah hasil cupcakes saya :) boleh lah huduh2 kan...tak kan semua benda dalam dunia ni kita nak beli kan :)


wajib bawak untuk opismate sebab mereka adalah tester terbaik saya :) selepas en suami


ni pulak bekalan untuk Mia ngan the geng kat sekolah :)


hahahaha ni lah pembantu saya...yang siang malam mintak kek kat mama..dia memang suka makan kek..so mama dia kena rajin lah buat kek kan :)

SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN!!!

2 comments:

  1. along,org da buat..tp org guna resepi kek kukus utk buat cakes tu..hehehehehe...

    ReplyDelete