nuffnang

Tuesday 19 June 2012

Daging Goreng Ala Kelantan

Assalamualaikum

setelah lama aku berhibernasi dan hasil = aku memang sama saiz  ngan beruang kutub (tipu!!)
hahaha
okey lama sudah aku tak hupdat blog nih
bz hokey
bz ngan kerja rumah, kerja opis (tak boleh update blog guna pc opis!!), kerja rumah tangga dan sebagainya
aku dah lama nak share ngan korang RESEPI DAGING GORENG ALA KELANTAN nih
ni makan ngan nsi kerabu memang terbaik lah woookkk
tapi tidak lah aku masak nasik kerabu baru-baru nih
ada makan-makan kat opis, so aku bawak daging goreng nih
kalau korang ikut resepi aku nih sure korang rasa macma makan daging kat kelantan
hahaha tipu kan
ni resepi MIL aku
korang try k

Bahan2:
1/2kg daging segar (aku guna daging segar batang pinang)
1 bijik bawang holland (yang kaler kuning tuh) - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
Cili besar hijau - hiris
Cili padi hijau - hiris
Garam, Serbuk Kunyik

Cara2:
1. daging tuh dihiris nipis, dibasuh dan campak dalam kuali tunggu sampai air daging tuh kering
2. kalau air daging dah kering, try korang amik 1 keping dan gigit, kalau dah lembut, sila terus ke langkah ke empat...kalau masih liat, sila ke langkat ke 3
3. kalau masih liat, tambahkan air dalam kuali tuh...jangan tambah banyak sangat...tambah 1/2 cawan jerk dulu...baca balik langkah 2
4. daging dah lembutkan, sila ketepikan daging dan tuang minyak masak ke dalam kuali yang dah separa rentung tuh...hehehe pastu boleh tumis bawang putih ngan bawang holland
5. masukkan daging, garam, kunyit - goreng sekejap
6. agak2 daging tuh dah separa garing (jgangan garing sangat, kang keras giler) masukkan cili-cili semua
7. biarkan 1/2 minit, dan sedia untuk ngap!!!




* tips kalau daging masih liat, ulang proses tambah air sampai daging tuh lembut
* kalau boleh belilah daging batang pinang atau daging yang tiada urat sebab kang penat jerk tambah air tapi daging tak lembut2
* resepi nih lebih sedap guna bawang holland dari bawang merah

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment