nuffnang

Wednesday, 7 November 2012

Aku Yang Berubah?

Assalamualaikum!!!

YaAllah
sumpah aku sangat sibuk sampai tak sempat nak update blog
aku percaya ramai yang rindu dengan coretan aku
(sila muntah hijau!!)

kahkahkah

sejak 1hb Oktober 2012 yang lalu, hampir 80% hidup aku berubah
kuar keje awal
balik keje lambat
tak masak balik dari keje
g keje naik komuter
dah pandai minum Starbuck (sebelum nih, setahun sekali pun susah dik noon!!)
tak bawak bekal g keje
gosok baju untuk sebulan terus (sila baca sebagai baju kemeja keyie sahaja!!)
basuh baju weekend sajer
ehhhhh banyak lagi lah kalau aku senaraikan

kahkahkah

korang bayangkan ekkkk (aku nampak awan2 dikepala korang!!)
aku sampai umah mostly dah maghrib
kengkandang dah azan isyak pun aku tak sampai umah lagi
dulu?
kul 6 aku dah bersilat kat dapur dah bro!!!

kahkahkah

sampai keyie pun cakap nak berborak ngan aku pun kena wat appointment
nak wat "tot" kena appointment gak ke?
itu rahsia lah oiiiiii
pitam lak kalau korang tau kang

kahkahkah

menyesalkah aku bertukar kerja + kampeni?
iAllah buat masa ni aku tak rasa aku menyesal
walaupun skala kerja yang giler banyak
kalah tau kerja manager yg rajin kat kampeni lama aku
walaupun banyak kerja dan task2 yang diberikan,
tapi disebabkan kelebihan2 yang super osem bagi aku (kalau compare ngan kampeni lama)
aku tabahkan hati

kahkahkah

rindu kawan2 kat tempat keje lama?
ofcoz lah
aku tak sure akan ada kawan2 opismate aku yang baca blog aku ni ke tak
tp ketahuilah aku sgt rindukan korang
nana (nak spaghetti), kak kila (pa dia kak kila....), kak noor (coooool forever), yana (hehehe ko masih bz ngan email2 yang berlambak ke?), zima (tak de dah org yg akak boleh buli!!), lela, faraliana (selamat pengatin baru), tera, syikin jamil, umi, nora eliza, farah hashim, dieja, fiza kecik, amy, diana ayu, malini, patrick, wak, ben, yatie, ehhhhh ramai lagi tapi panjang sangat pulak nnt kalau aku tulis
tapi yang penting bukan 1 Vads lah kan!!

kahkahkah

tak lupa buat kawan2 baru
sangat supportive!!!
terima kasih sbb sudi bersabar ngan aku
aku cuba menjadi span yang boleh menyerap segala ilmu secepat mungkin
sori kalau aku asyik tanya jerk
tengs to kak sue (u change a lot dari kak sue yg saya kenal di Vads), nadia (ceo each a cup), brian (sumpah sorii byk2 asyik kacau u!!), min2 (rakan seperjuangan ke MJ!!), wanie (sweet 17 kata koo), shahril aka aaron aziz, azrul (bro), suria + zye (partner forever yeee korang), fir (akak bz lately nih...tok leh kacau ko dah!!), miera, kak irene, shamsul (oghe kito!!)
to naz n angie, tengs ekkk sbb byk tunjuk ajar i :)

kahkahkah

dah!!
itu sahaja buat masa sekarang
maaf yeee
entry nih tak de gambar
aku penat
harap2 pasni aku boleh tulis blog hari2
wahhhhh
mmg hebat lahkannnnn
ok bye
nanti kita jumpa lagi yeeee


Friday, 24 August 2012

Aku Pun Ada Cerita Raya

Assalamualaikum

hahaha boleh tajuk enrty aku macam tuh?
aku bukak blog semua orang, semua pun cerita pasal hari raya
aku pun nak lah jugak cerita kan
walaupun cerita miscarriage, cuci-cuci service kat Pusat Perubatan Damansara Damai, berpantang aku tak sempat-sempat nak tulis lagi
nanti aku senang aku tulis ye
hehehe

tahun nih giliran raya kat Kelantan
ekkkk?
bukan kalau giliran raya kat Karak pun kena raya Kelantan gak ke?
sobsobsob
cite bab itu aku akan tulis lain nanti
wahhhh bape banyak hutang cerita daaaa
hahaha

cerita raya aku bermula dengan perjalanan balik ke Kelantan
kitorg bertolak ke Kelantan ari Rabu 15hb Ogos 2012 (detail siooottt!!!)
singgah beraya kat Karak dulu
salam-salam ngan mak n abah (termasuk bagi duit raya hehehe)
tahun nih mak n abah raya ngan pahah n syafiq jerk
adik jah pun tak balik Karak
pas sahur Khamis 16hb tuh kitorang gerak balik Kelantan
tok laki aku suh aku drive dulu
aku yang giler stereng nih pun berkata "balik umah mak ko kan...ko bawak lah...hahahha"
tapi sampai gua musang jerk dia drive
pastu aku gak yang drive sampai Pasir Mas
sungguh tak aci kan

sampai-sampai jerk aku tidor
penat hokey walaupun jalan tak jem tapi perut lapor
aku kan tak pose sebab darah nifas ada lagi
dalam kete lak tak makan pape
tu yang dah macam orang poese tuh
bangun tidor capai hphone terus check status tudung raya pertama yang aku beli online
skali tak gerak-gerak lagi parcel tuh dari origin
hangin mak jemah
memang tak sempatlah nak sampai sebelum raya kan sebab Kelantan dah start cuti ari Jumaat
tuhlah...sape suruh beli tudung last minit
terpaksa lah malam tuh cari tudung kat Ariani Tanah Merah

tahun nih rumah MIL aku pun tak de orang balik
aku beraya ngan ma n adik bongsu tok laki aku jerk
kakak dia n adik laki dia memasing raya rumah mertua
tapi walaupun diorang tak balik, kami tetap memasak lauk-pauk kebabom gak
hehehe
MIL aku wat kuah kacang + ketupat palas
aku lak masak rendang ayam, rendang daging n rebus ketupat nasi (Adabi jerk weii...kat Kelantan tak jumpa orang jual daun kelapa nak anyam ketupat)

raya nih aku tak g semayang raya pun sebab MIa tak de orang nak jaga (time nih aku dah abih darah nifas dah...dah boleh semayang)
biasalah kan pagi-pagi raya makan-makan dan bersalam-salaman
pastu g raya rumah nenek tok laki aku (10 langkah dari rumah MIL), umah adik nenek (30 langkah dari rumah nenek)
pastu kami ke singgah ke kubur malar untuk melawat pusara mulah tok cik
pas g kubur kami terus ke Machang untuk g kubur mulah ayak mertua ku dan rumah mulah mek
duduk kat Machang lama gak
sebab kat situ banyak gak rumah sedara-mara belah FIL aku
balik tuh singgah rumah umah BFF aku kat Tanah Merah
jalan dah start jem ye
kat Kelantan, kalau tak jem time raya, memang bukan raya!!!
tamat cerita raya pertama
raya ke-dua lak...
emmmmmm dari Pasir Mas ke Kota Bharu ke Pasir Puteh ke Machang ke Tanah Merah dan berakhir di Pasir Mas
tamat dengan penat hahahaha
raya ke-tiga
yeahhhhhh balik Karak

hujan emas di negeri orang
hujan batu di negeri sendiri
ofcoz feeling raya kat Kelantan tak sebest raya kat Pahang
sebab?
emmmm ntah
sebest mana pun orang Kelantan cakap raya kat negeri diorang best, aku tetap raya raya kat Pahang lagi best
dengan makanan nyer, dengan suasana nyer
lol
marah tok laki aku kalau dia baca
hahaha lantak lah
raya ari tuh dah mintak maaf kan
hahahahahaha

kami tiga beranak
 

teringat rendang mak aku kat Karak
hahaha
 

Mia the Kesayangan!!
 

Mia ngan buchuk2 dia!!!
 

MIL ngan adik ipar i
 

 
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin


Thursday, 2 August 2012

Wish Food To Eat Before Start Offical Confinement Tomorrow ~ Waaahhhh Gitu Kan Tajuk!!!

Assalamualaikum

esok aku nak g DnC
aku dah start confinement aku actually hari nih
tapi dah pesan kat my husband nak makan burger daging double + cheese
pitam mak ngan abah aku kat Karak kalau tengok aku makan nih
patutlah orang tua berdua tuh dah buat karangan panjang lebar untuk aku berpantang
dia tau anak dia tak kuat iman bila diorang tak de depan mata
hahaha
sekali nih jerk mak + abah
esok2 along start berpantang secara offical ok
tapi aku sure mak + abah tak baca blog aku nih
lol
kecuali adik aku si Paha or Abg Sapik yang bagitahu mak + abah
ehhh korang
kalau mak + abah tau ni dari korang...siap!!!
kenapa aku memilih burger daging double + cheese?
sebab aku selalu tengok Man vs Food
Si Adam Richman tuh dah hasut aku suh makan burger gak
lol
kuat pengaruh TV terhadap hidup aku wei
silalah maafkan aku ye kalau korang rasa sangat melampau makan  burger daging double + cheese after miscarriage
esok aku berpantang betul-betul ye
takut nyer nak DnC esok
uwaaaaa
doakan semua ok ye
luv luv luv

Published with Blogger-droid v2.0.4

Raya, Budget & 2012

Cehhh
Tajuk dah macam ape jerk
Lol
Macam ne ngan budget raya korang
Aku try bersederhana tahun nih
Tak kan beli hbag baru
Tak kan beli kuih raya
Tak ada karpet pun
Tak ada langsir pun
Bekas kuih pun yang lama punya
Cuma untuk baju melayu papa
Suar jeans papa
Tshirt/kemeja papa
Selipar papa
Baju kurung 1st raya mama n mia
Sandal mama n mia
DUIT RAYA semua orang
Iye..duit raya utk mak, abah, ma, wan, mok wo, adik2, anak2 sedara n anak2 kawan
Still budget lebih 2k
Fuhhhh
Nasib baik dah service kete dah last month
Kalau tak, terus jadi 3k plus plus plus
ASB menjadi mangsa
Kalau tak, terpaksa 'simpan' gelang kat pajak gadai
Lalala

Adik Mia Dah Tinggalkan Mama, Papa, Kakak & Semua

Assalamualaikum

ini entry sedey barangkali
sedey sebab baby mama dah tak ada
mama bleeding semalam pas balik dari interview
mama call papa
papa kata nanti papa balik
tapi papa jauh
kat Putrajaya
mama tak nak tunggu papa
mama cakap mama suh papa terus pegi kat klinik
pastu mama g check kat Pusat Perubatan Damansara Damai, Dr. Kamal cakap baby dah tak da
tak ada heart beat dah
tapi mama cool lagi time tuh
malu nak nangis depan Dr. Kamal
Dr. Kamal suh cuci
tapi mama cakap mama kena bincang ngan papa dulu sebab papa tak ada
mama kuar dari bilik doktor, papa dah sampai
nampak papa
mama terus geleng kepala
mama tak leh cakap apa2
mama terus nangis
mama nak peluk papa
tapi tengah orang ramai
mama malu nak peluk
tapi mama dah tak malu nak nangis
sebab mama sedih sangat
mama sedih sebab tak pandai jaga diri & baby
sebab tuh baby tinggalkan mama
mungkin mama lasak sangat
mungkin mama makan meraban2 time buka pose
mungkin mama kuat minum air batu time buka pose
mungkin mama terlalu stress sebab cuti raya mama tak ok
mungkin mama terlalu banyak berjalan semalam, dari Menara Daya Bumi ke LRT Masjid Jamek sambil lari-lari anak time melintas jalan depan Bar Council, pastu naik LRT ke Bandaraya, pastu jalan masuk ke parking Sogo, pastu drive balik ke Damansara Damai
sorry sayang
sebab sayang tak dapat tengok dunia
tak dapat jumpe mama, papa, kakak, atuk, nenek karak, nenek ma, acu karak, acu kelantan, pok de, mak ngah, kakak tiqah, kakak mirah, abg boboi, abg afik, kakak fiqah, ayah chik, untie nisa, kawan2 mama, kawan2 papa, semua lah
kita jumpa kat sana nanti ye sayang
walaupun mama cuma sempat kandung sayang cuma 9 minggu, tapi mama sayang sama macam mama sayang kakak mia
mungkin tak ada rezeki kita nak bertemu kat sini
tunggu mama kat sana
mama sayang baby
papa pun sayang baby sebab mama tengok papa pun sedih bila mama cakap baby dah tak ada
kakak mia pun sayang baby
mama ingat mama kuat, tapi sampai sekarang mama tak berhenti lagi menangis
tunggu mama ye nanti

Sunday, 29 July 2012

Biskut Raya Untuk Orang Budget!!

Assalamualaikum

hi kawan2
aku sangat tak ada mood nak update blog
bizi ngan keje2 rumah
pastu morning sickness lagik
pastu puasa pulak
hehehe
tapi yang penting, semangat nak memasak masih membara yeee
so hari nih aku nak share biskut-biskut raya yang dah aku buat
share gambar jerk
resepi?
alah, korang carilah kat google
bersepah resepi biskut raya
tahukah korang yang aku tak order sebijik pun biskut raya tahun nih!!
sebab?
sebab tahun nih suami ku tak ada bonus raya macam tahun-tahun sudah
biasa dia dapat binus raya setiap tahun semasa di kampeni lama
dan bonus adalah sangat masyuk!!!
cuma bila dia dah tukar keje, terpaksalah cut mana2 yang tak perlu tapi masih menjanjikan RIANG RIA di HARI RAYA!!!
ehhh riang ke kalau kena kerja dah raya ke-3?
malas aku nak komen ngan pembuat jadual aku
aku pasrah tapi tak redha ngan jadual aku tuh
kalau lah aku boleh dapat keje lain, memang aku tulis dah dalam resignation letter aku tuh reason berhenti sebab unsatisfaction of my raya leave!!!
ehhh dah merepek pasal cuti raya lah pulak kan...
hehehe
so tahu nih aku berazam nak buat kuih raya 20balang!!!
dan aku serius mengenai itu
bukan hangat2 tahi ayam yeee
dan aku dah siap 6 balang yeeee
hohohoho 14 more to go
doakan kejaan aku
tapi mesti ada yang kata "ehhhh biar betoi sampai 20 balang?"
hahaha itu untuk aku, mak aku, mak mertua aku, adik beradik, ipar duai
wahhhh semangatkan
berjayakah aku?
nantikan kisah aku dan kuih raya aku ok!!!



ini adalah biskut raya pertama aku
cornflakes madu
resepi?
aku main campak2 jerk wei
tapi yang penting sedap yang amat!!!
hehehehe
giler kata masakan sendiri tak sedap kan




nih pulak biskut badam
resepi?
alaaaaa cari kat my resepi
bersepah kot
hehehe
sedap jugak yang nih
sebab dia rangup!!!




seterusnya ialah pandan delight
resepi?
kuih semperit + perisa pandan + pewarna hijau tapi acuan luv dan aku celup ngan coklat putih
pastu anak dara ku Mia, tabur manik2 kecik tuh
rasa?
of coz sedap
tak kan aku buat biskut tak sedap
hahaha
giler lah kan
kenapa aku buat biskut nih?
sebab aku suka kaler hijau!!!
so, aku dah bercita-cita nak buat biskut kaler hijau!!!
hahaha
tapi aku bukan ahli PAS yeee
okey, kena buat biskut kaler biru lak pas nih
hahahaha




tadaaaaa
ini bukti aku dah siapkan balang2 nyer yeee
by end of puasa, aku akan agih2 kan kat sape yang aku nak bagi 20 balang tuh
fuhhhhh
adalah anda sebahagian mereka yang terpilih?
siapa tahukannnn :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 26 July 2012

aku yang malas

as salam semua

bersawang berhabus ber ber ber yang lain weiii
hahaha
sesungguhnya aku tidak de mood nak update blog penangan cuti raya tak approve2 dan alahan baby ku yang kedua ini
banyak cite nak share
nanti aku cerita cerita dan sharing resepi2 ngan korang k
daaaa

Tuesday, 10 July 2012

Mia Nak Dapat Adik!!

Assalamualikum

yeee
iAllah + alhamdulillah + syukur Mia akan mendapat adik
mama mia dah mengandungkan adik mia 6 minggu dah
so mama mia tak berapa nak rajin memasak dah
hehehe

 
Kandungan kedua ini sememangnya dirancang
memandangkan mia dah pun 3tahun dan tahun depan mama mia pun dah 30tahun
dan papa mia pun dah kerja di Kuala Lumpur sahaja
tak ada lagi outstation (setakat ini)
bila lagikan mia nak beradik
ini adalah masa yang sesuai mia beradik
syukur kerana Allah mempermudahkan rezeki ini kepada kami
berita kehamilan mama mia ini diperolehi semasa mia menyambut besday dia yang ke-3 ari tuh
kalau sebelum nih mia tak nak adik, tapi sejak tahu mama mia ada bawak adik mia dalam perut, mia terus sayang adik mia
semoga mia akan sayang adik mia selama-lamanye iAllah
so, mama dan papa mia tak bagi hadiah lain dah untuk mia
hehehe
kedek giler kan

Alhamdulillah
kandungan kedua nih mama mia tak ada alahan sangat
tak macam mengandungkan mia dulu
ada jugak muntah-muntah kali nih tapi tak kuat sangat
tapi yang perasannya ialah, mama mia tak berapa rajin nak masak dan nak tidor cepat jerk
kul 9 malam dah masuk bilik
papa mia yang sebelum ini tak penah sentuh sabun pasuh pinggan dah tolong sikit-sikit basuh pinggan
hehehe
akhirnya
rezeki gak tuh kan kalau ada orang tolong basuh pinggankan

Semoga mama mia tak mabuk teruk-teruk sangat dan boleh berpuasa penuh tahun ini
yeee...
kita dah nak puasa
mama mia dah tempah baju raya
sob sob sob
sebab rasanyer dah tak boleh pakai baju raya yang 4 pasang tuh nanti
tapi mama mia dah spare siap2 baju raya mengandung
sebab takut2 dah mengandung time raya
lol
mama mia seorang yang sengal!!!

Akhir kata
aku memohon kepada Mu ya Allah
permudahkanlah kandungan ku yang kedua ini
lindungi aku dan kandungan ini dari sebarang musibah ya Allah
jadikanlah anakku ini anak yang soleh/solehah ya Allah
jadikanlah anakku ini sesempurna kakaknya ya Allah
jadikanlah anakku ini sebaik kakaknya ya Allah
jadikanlah anakku ini secomel kakaknya ya Allah
jadikanlah anakku ini secerdik kakaknya ya Allah
jadikanlah aku ibu yang baik kepada anak2ku ya Allah



Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 6 July 2012

Bila Tiba2 Dirasuk Semangat Penjajah!!

Assalamualaikum

sajer nak tayang makanan lagi
tapi tak de nak share resepi pun
sebab korang masak lagi sedap dari aku
just nak bagitahu yang aku boleh lah jugak masak makanan orang putih sikit2
hehehe
itu pun setelah menggunakan sos prego dalam tin!!!














Published with Blogger-droid v2.0.4

Kalau Tetiba Ada Orang Nak Tumpang Makan!!

Assalamualaikum

pagi-pagi buta dah tunjuk gambar makanan
kehkehkeh
ni entah bila punya lauk-pauk
tok laki aku request nak makanan yang aku masak
tapi nak makan nasik
pastu siap cakap masak jerk ape yang ada kat dapur
ohhhh my kannn
ni kira kalau tetiba ada tetamu mengejut singgah pastu nak makan nasik
ini jugaklah lauk-pauk yang akan aku masak weiii
sebab memang stok ni jerk selalu ada kat dapur aku
ayam ke daging ke sotong ke udang ke memang jarang lah ada
aku jenis beli pastu akan terus abihkan lauk pauk basah macam tuh
bila dah siap masak, ajak tok laki aku amakan
dia naik pelik
ehhhh banyak jugak ekkk makanan kalau suh masak apa yang ada kat dalam umah
hehehehe
ye papa...mak & abah jerk tak ada lama rumah nih
yang lain iAllah ada
hahaha
so, agak2 korang nak tak singgah makan kat rumah aku?


ini lah lauk-pauk yang terhasil bila masak apa yang ada


ada sardin
aku buat tumis bodoh jerk
tak pedas yee kalau pedas kang ada dicop isteri derhaka
*tok laki aku tak makan pedas


ikan bilis kicap lagend kena ada
kang aku yang tak lalu makan


sayur untuk penghadaman
walaupun orang kata kubis tak elok untuk perempuan
tapi bagi perempuan bekerjaya macam aku, kubis adalah sayur wajib ada dalam peti ais sebab tahan lama dan boleh masuk ngan macam2 jenis masakan


tadaaaaa
terakhir, telur mata perah asam limau
ni fabret tok laki aku
Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 5 July 2012

Chocolate Brownies Buat Si Anak

Assalamualaikum

Anak aku mintak kek

Klebek barang kat dapur, semua bahan untuk buat bermacam jenis kek ada

Pilih yang terbaik & termudah

Ada brownies mixed aku beli kat kedai menjual barang kek kat area umah aku

Tak payah susah hati jadi ke tak

Sebab memang konpem jadi

Cuma campurkan dengan telur, butter cair ngan sesudu nutella untuk rasa yang walllaaaahhhh

Pastu makan pulak ngan aiskrim & buah

Aduhhhh tapi jangan susah hati

Tak kan abis brownies tuh makan 3 beranak

Siap agih2 kan jiran2 bagai

So..jom jadi jiran aku!!!

Hehehe


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tak takut dah air liur anak meleleh!!

Kehkehkeh

Makan mangga muda tuh

Siap wat colek bodoh lagi

Isi kicap, gula pastu tenyeh lada kecik

Perghhhh wa cakap sama lu babe!!

Mangga ni import khas dari Kedah ye

Tengs to Kak Kila

Semoga anakku ini tidak meleleh air liur nya nanti!!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Kereta Baru Kami

Cessssshhhh

Cat jerk baru dowh

Kereta masih kereta lama


Kenapa cat?

Sebab kaler lama tuh dah mati & kusam


Kenapa biru?

Kata BN hahahaha pitam laki aku Si Hijau tuh baca..sebab tak tau nak pilih kaler lain!!


Berapa kos?

RM2300


Buat kat mana?

Damansara Damai


Lama ke nak siap?

6 hari sahaja dong


Salah ke cat kete lain dari warna dalam geran?

Emmmm aku bukan keje JPJ @ Polis..so tak tau..any body boleh share???


Nak tau apa lagik?

Hahahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

Strawberry : Cheese : Kek

Assalamualaikum

haiiiii
ramai ke rindu kat Mak Jemah
hehehehe
emosi Mak Jemah tak berapa nak stabil sejak 2 3 4 menjak nih
tuh yang Mak Jemah tak update-update blog tuh
hahaha alasan kan
padahal memang sangat sibok hokey
setelah bercuti lama dari berblog nih, Mak Jemah nak share gambar STRAWBERRY CHEESECAKE TANPA BAKAR!!!
wahhh kan...
share gambar jerk ke?
resepi?
korang nak jugak ke resepinya?
tapi tak tau lah sedap ke tak tauuuuu
kehkehkeh


Bahan2 Base Oreo:
Biskut Oreo yang telah dihancur2kan - aku guna yang dah siap hancur..ada jual kat kedai buat kek
Butter

Cara2:
Aku nih versi pemalas...so aku ramas2kan butter yang telah disuhu-bilikkkan tuh ngan oreo yang dah hancur tuh
banyak mana?
adoiiiiii
aku nih chef yang terhebat so tak ada sukatan
ikut loyang korang besar mana
pastikan adunan tuh tak terlalu lembab aka berminyak lah
pastu korang tepekkan dalam loyang korang
aku pakai spring punya loyang
senang nak kuarkan
tapi sebelum tuh aku sapu sikit butter kat permukaan loyang tuh
ini untuk menggelakkan kek tuh melekat kat loyang time nak kuarkan
ketebalan base oreo tuh bergantung kepada koranglah
macam aku, aku hentam jerk
hehehe
base nih korang kena letak dalam peti ais bahagian atas tuh ye
pastu korang continue buat cheesecake pulak


Bahan2 Cheesecake:
500g cream cheese
400g susu pekat manis
1/2 cawan air panas mendidih
3 sudu besar serbuk gelatin
beberapa sudu filling/jem strawberry
1 bijik limau nipis - amik air nyer sahaja...kulit sila campak hehehehe

Cara2:
kuarkan cream cheese dari dalam peti ais dalam 20-30minit
pastu bolehkan putarkan sampai kembang, cantik dan berkilat
masukkan susu
putar lagi
dalam bekas lain, larutkan serbuk gelatin tuh
dah larut, boleh masukkan kat dalam adunan cheese tadi
kacau guna senduk sampai agak2 gelatin tuh sebati ngan aduanan cheese tuh tadi
pastikan diorang bersatu tau...
kalau tak nanti cheesecake anda keras/lembek tak sekata
masukkan filling/jem strawberry & air perahan limau nipis
korang kena balancekan rasa susu + jem/filling tuh tau
kalau terlebih susu, jangan isi filling banyak sangat
kang manis pulak
so, cara terbaik ialah, isi susu sikit jerk dulu
pas tambah filling/jem strawberry, try korang rasa, kalau kurang manis, baru tambah susu lagi
ok?
dah siap semua tuh, tuang dalam loyang yang isi base tadi
masuk kat peti sejuk yang bawah punya
mesti ada yang tanya kenapa aku letak limau nipis?
sebab nak kurangkan rasa cheese tuh
kalau tak letak pun tak apa kot
ada orang letak lemon
tapi aku orang kampung
tak jumpa lemon kat kedai
hahahahhahaha


Bahan2 Topping:
filling/jem strawberry
1/2 cawan air
1/2 sudu serbuk gelatin

Cara2:
masak kesemua bahan di atas sampai gelatin tuh cair
pastu leh tuang atas cheesecake korang tadi
nak hias ke ape ke, dipersilakan
sejukkan semalaman
pastu siap lah macam gambar di bawah!!!
hahahaha

GOOD LUCK TAU KORANG
KALAU JADI, SILA SHARE GAMBAR KAT FB AKU
KALAU TAK PAHAM & NAK TANYA, LEH EMAIL KAT dinkyres_83@yahoo.com



hehehe aku guna filling yang ada 30% buah
tuh yang nampak ada buah2 strawberry yang yang hancur tuh


ok tak kek aku?
hehehe


pandangan dari sisi
kecomotan terserlah!!!


ni untuk hadiah besday BFF aku
dia suka cheesecake
tuh yang aku buat untuk dia tuh


tok laki aku tak sempat pun nak rasa kek nih wei
kena buat lagi pas nih!!


zoom sikit
hehehe
comot comot comot


nih masa dalam loyang lagi
dalam proses nak menyejukkan dia

Tuesday, 19 June 2012

Aku Ada, Kau?

 Assalamualaikum

setiap orang ada kelebihan dah kekurangan
ada yang boleh diperbaiki
ada dah memang semula jadi
tapi tolong jangan bandingkan kelebihan korang dengan kekurangan diri aku
aku dah bosan kot kalau asyik orang cakap aku gemook, aku hitamm
hahahaha
tetiba sentapkan
iye aku sentap dengan orang sekeliling yang asyik nak cari kekurangan orang lain
sila buat baik dengan aku kalau nak "menumpang makanan aku!!"
aku gemook ke aku hitam ke, aku tak mintak makanan orang!!
aku masak sendiri
okeyyy
tetiba aku sentap
mengenang orang yang suka mengata orang tapi nak jugak mengendeng kat orang tuh
kannn
kalau dah korang tuh cantik dan putih (atau isteri/suami cantik dan putih) masak sendirilah nak makan apa!!!
tak malu ekk mintak makanan aku?

hahahaha
dah boleh gelak dah
tok laki aku telah pulang ke Kelantan Darul Naim
dia melawat datuk tercinta yang kurang sihat
doakan kesihatan datuk kami ye kawan2

bila dia dah balik rumah, ofcoz aku nak hidangkan makanan yang sedap2 kan
dan aku memilih nak buat Pulut Kuning dengan Rendang Ayam
nak resepi?
korang googlelah
malas aku nak tulis
tak sedap pun resepi aku
aku just nak share gambar jerk
silalah tengok gambar-gambar di bawah yeee


rendang ayam Mak Jemah
buat sikit jerk
setengah ekor!!


konon nak deko2 bagai
sekali ngan serai-serai aku letak


memang tak jadi deko aku weiii!!!


hahahaha
memang tak jadi
tak payah lah nak deko2 bagaikan


sekali aku hidang macam nih jerk senang
pulut aku tak kuning sangat
sebab aku letak sikit jerk serbuk kunyit wat syarat
skali pucat dowh!!!


bukti betapa sedapnya rendang aku!!!
jangan tengok sajer
buatkan untuk suami anda yang tersayang
walaupun kita penat kerja, diorg pun teringin nak makan masakkan dari air tangan bini dia

Mangga India Lagi!!

Assalamualaikum

haii kawan-kawan
wahhhh kawan lah sangat kan
kira kawanlah jugak bila korang baca entry aku nih kan
aku ni punyalah banyak lagi entry tertangguh tetapi tetap nak share pasal buah kesayangan aku nih
hehehe
Indian Mango
beli kat Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail dek noon oiii
2 bijik RM12
sebijik tuh dalam setengah kilo
kira ok lah kot
sebab kalau timbang pun lebih kurang jerk
tapi masa aku beli buah nih, tok laki aku tak ada kat rumah
so simpan makanan sedap2 bila dia balik
hari nih dia balik, tuh yang aku kupas dan ngap2 buah mangga
tak ada makna nak buat pulut mangga sebab aku dah buat pulut kuning tadi
kang kembung pulak anak beranak kang kan


bijik yang pertama sebelum dikupas
tiada cacat cela kan
memang berbaloi2 lah beli mangga nih


selepas dikupas
besar tapak tangan, nyiru Mak Jemah tadahkan
hahaha
besar tapak tangan Mak Jemah lah dek noon


ader jerk kan jari2 hantu nak kacau kan
jari anak dara aku lah tuh
dan2 lah dia nak usik buah tuh kan


supaya nak makan tuh berselera sikit, kenalah kawenkan dia ngan sesuatu yang kontra
so, aku kawenkan dengan buah ceri
juga beli kat pasar malam ttdi


maybe ramai kot yang tak penah rasa buah ceri fresh
masam-masam manis sikit
harga?
mak aiii pitam Mak Jemah tgk tanda harga tapi konon nak buat Cheese Cake yang entah bila belikan jugak lah
100g RM6
dapatlah 6 bijik jerk dek noon oiiii

Daging Goreng Ala Kelantan

Assalamualaikum

setelah lama aku berhibernasi dan hasil = aku memang sama saiz  ngan beruang kutub (tipu!!)
hahaha
okey lama sudah aku tak hupdat blog nih
bz hokey
bz ngan kerja rumah, kerja opis (tak boleh update blog guna pc opis!!), kerja rumah tangga dan sebagainya
aku dah lama nak share ngan korang RESEPI DAGING GORENG ALA KELANTAN nih
ni makan ngan nsi kerabu memang terbaik lah woookkk
tapi tidak lah aku masak nasik kerabu baru-baru nih
ada makan-makan kat opis, so aku bawak daging goreng nih
kalau korang ikut resepi aku nih sure korang rasa macma makan daging kat kelantan
hahaha tipu kan
ni resepi MIL aku
korang try k

Bahan2:
1/2kg daging segar (aku guna daging segar batang pinang)
1 bijik bawang holland (yang kaler kuning tuh) - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
Cili besar hijau - hiris
Cili padi hijau - hiris
Garam, Serbuk Kunyik

Cara2:
1. daging tuh dihiris nipis, dibasuh dan campak dalam kuali tunggu sampai air daging tuh kering
2. kalau air daging dah kering, try korang amik 1 keping dan gigit, kalau dah lembut, sila terus ke langkah ke empat...kalau masih liat, sila ke langkat ke 3
3. kalau masih liat, tambahkan air dalam kuali tuh...jangan tambah banyak sangat...tambah 1/2 cawan jerk dulu...baca balik langkah 2
4. daging dah lembutkan, sila ketepikan daging dan tuang minyak masak ke dalam kuali yang dah separa rentung tuh...hehehe pastu boleh tumis bawang putih ngan bawang holland
5. masukkan daging, garam, kunyit - goreng sekejap
6. agak2 daging tuh dah separa garing (jgangan garing sangat, kang keras giler) masukkan cili-cili semua
7. biarkan 1/2 minit, dan sedia untuk ngap!!!




* tips kalau daging masih liat, ulang proses tambah air sampai daging tuh lembut
* kalau boleh belilah daging batang pinang atau daging yang tiada urat sebab kang penat jerk tambah air tapi daging tak lembut2
* resepi nih lebih sedap guna bawang holland dari bawang merah

SELAMAT MENCUBA!!!

Wednesday, 13 June 2012

Kuih Bom Bijan


Assalamualaikum

siap berkuih bagaikan aku time off
hahaha
serius babe!!
aku memang suka memasak
bagi aku time muda lah kena belajar memasak
walaupun orang cakap tak berbaloi kalau setakat makan laki bini jerk
tapi aku pun bukan all the time memasakkan
sekali sekala jerk
falsafah aku memasak sangat mudah
"memasaklah ketika muda supaya ketika tua nanti, anak-anak dan menantu akan balik ke rumah kita bila mereka rindukan air tangan ibu mereka"
jangan nanti dah tua korang sentap anak-anak korang asyik balik rumah mertua diorang sebab mertua diorang tuh masak sedap2 kan
hahahaha
tu belum lagik korang tau besan korang tuh aku rupanya
memang dah terlewatlah kalau baru nak belajar memasak
hahahaha
ayat macam ko hebat sangat jerk kan
layaaannnnn
wish list aku untuk memasak sangat lah panjang berjela lagi
doakan aku semoga tercapai masak semua tuh
nak tengok wish list aku?
nanti aku share!!!

Bahan Untuk Inti Kelapa:
1 bijik kelapa - amik putih sahaja (kat KL susah ekk nak cari kepala muda sikit)
4 keping gula kerek (bahan wajib ada dalam petia ais aku...apa gula kerek? sila google)
1 cawan air
daun pandan untuk wangi
1 sudu tepung gandum untuk melikatkan inti
* masak air + gula kerek sampai cair gula tuh + daun pandan
* masukkan kelapa
* masak sampai masak hahaha
* last bila dah lembut kelapa tuh, leh masukkan tepung gandum
* kacau lagi sampai bersatu...wahhhhh

# kalau tak ada gula kerek, korang boleh ganti ngan gula merah @ gula melaka
# kalau gula korang tak manis, leh tambah gula putih

Bahan2 Resepi Kuih Bom Bijan Gerenti Jadi:
3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
2 cawan air gula (jangan manis sangat - aku isi sesudu yang membumbung jerk gula dalam air tuh)
* satukan semua bahan tuh sehingga tepung tuh boleh diuli dah tak melekat2 di tangan anda
* amik tepung bulatkan kecik2, pastu isi inti kat tengah2, golekkan atas bijan dan gorengkan
* agak2 bijan dia dah perang bukan hangus yeee boleh lah angkat
* selamat mencuba
* sumpah senang dah jadi


siot jerk kan si Yana & Si Dilla a.k.a kembar aku
ada ke patut diorang kutuk daun pandan penyeri gambar tuh
haissshhhh


chantek tak kuih aku?
hehehe
sedap wei
masuk bakul angkat sendiri

* ni kuih fabret tok laki aku
* aku wat dengan penuh kasih sayang
* mama luv you papa
* korang jangan muntah ijau pulak bila baca

hahaha