nuffnang

Sunday, 25 October 2015

Resepi Mee Sup Mudah

Bahan-bahan untuk sup:
  1. Tulang ayam
  2. Bebola ikan
  3. 1 sup bunjut adabi
  4. Bawang merah
  5. Bawang putih
  6. Halia
  7. Bunga kobis, carrot
  8. Garam secukup rasa 
  9. Daun bawang, daun sup

Cara-cara buat sup:
  1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia sehingga perang. Hiris ke tumbuk? Ikut rajin ke tak nak basuh lesung batu. Kalau rajin, saya tumbuk, kalau malas, saya hiris. Hikhikhik.
  2. Masukkan tulang ayam, bebola. Biarkan seketika. 
  3. Masukkan air & sup bunjut. 
  4. Setelah mendidih, masukkan sayur dan perisakan dengan garam. Saya tak guna Abang Aji sebab kadang-kadang ingat nak beli kadang-kadang lupa. Hikhikhik.
  5. Saya letak sekeping asam keping untuk menghilangkan hanyir ayam.
  6. Setelah semua masak, taburkan daun bawang & daun sup.

Bahan-bahan untuk sambal kicap:
  1. Cili padi Thai yang kaler hijau panjang-panjang tu segengam
  2. 1-2 ulas bawang putih
  3. Gula
  4. Garam
  5. Kicap kipas udang

Cara-cara membuat sambal kicap:
  1. Blend cili padi, bawang putih, garam & gula guna blend kering.
  2. Masukkan kicap dan sesuaikan rasa.

Cadangan hidangan:
  1. Celur mee kuning atau bihun.
  2. Potong cili besar merah.
  3. Potong limau nipis.
  4. Tuangkan sup.
  5. Tadaaaaaa.. Siap dah mee sup mudah, sedap.


 

No comments:

Post a Comment