Bahan-bahan untuk sup:
- Tulang ayam
- Bebola ikan
- 1 sup bunjut adabi
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Bunga kobis, carrot
- Garam secukup rasa
- Daun bawang, daun sup
Cara-cara buat sup:
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia sehingga perang. Hiris ke tumbuk? Ikut rajin ke tak nak basuh lesung batu. Kalau rajin, saya tumbuk, kalau malas, saya hiris. Hikhikhik.
- Masukkan tulang ayam, bebola. Biarkan seketika.
- Masukkan air & sup bunjut.
- Setelah mendidih, masukkan sayur dan perisakan dengan garam. Saya tak guna Abang Aji sebab kadang-kadang ingat nak beli kadang-kadang lupa. Hikhikhik.
- Saya letak sekeping asam keping untuk menghilangkan hanyir ayam.
- Setelah semua masak, taburkan daun bawang & daun sup.
Bahan-bahan untuk sambal kicap:
- Cili padi Thai yang kaler hijau panjang-panjang tu segengam
- 1-2 ulas bawang putih
- Gula
- Garam
- Kicap kipas udang
Cara-cara membuat sambal kicap:
- Blend cili padi, bawang putih, garam & gula guna blend kering.
- Masukkan kicap dan sesuaikan rasa.
Cadangan hidangan:
- Celur mee kuning atau bihun.
- Potong cili besar merah.
- Potong limau nipis.
- Tuangkan sup.
- Tadaaaaaa.. Siap dah mee sup mudah, sedap.
No comments:
Post a Comment