nuffnang

Monday 26 March 2012

Resepi Laksa Lemak Kelantan Versi Orang Pahang Menantu Kelantan

Aku paling suka makan laksa Kelantan ni..nak pulak kalau letak sambal lebih sikit....fuhhhhh meleleh air hidung...kuah ni biasanyer orang makan ngan laksam tapi aku ni macam alah sikit nak makan ngan laksam sebabnyer selalu sangat aku dapat laksa yang hover tebal...putus angin terus aku kan...lebih baik aku makan ngan laksa...lebih selamat gituuuu...so kat sini aku nak share resepi laksa versi aku...

Bahan2 Untuk Kuah:
6-7cawan santan dari 2 bijik kelapa (aku blend yeee...tak reti pakai santan bungus dalam plastik tuhhh)
1kg ikan sardin (org panggil ikan selayang...guna ikan kembung pun boleh tapi mahal lah sikit)
1 inci halia
1 bijik bawang merah besar atau 4 bijik bawang merah kecik
1 sudu besar lada hitam
Asam Keping
Gula, Garam & Pak Aji

Cara2 membuat:
1. Rebus ikan ngan asam keping
2. Asingkan isi ikan (steps paling leceh), blend ngan halia, bawang dan lada hitam
3. Tulang temulang ikan tu boleh blend ngan air rebusan tu tapi aku malas...so aku campak jerk dalam tong sampah...
4. Masak santan, ikan dan lain2 yang telah diblend tu
5. Perisakan
6. Siapppp senangkan...hidangan dengan laksa yang telah direbus, ulam (kobis, kacang panjang, timun, daun kesom, bunga kantan), sambal belacan

Tips:
1. Ada orang letak serai tapi aku tak letak sebab rasa serai itu akan mematikan rasa ikan tu...
2. Laksa yang terbaik ialah laksa basah yang dibeli di pasar borong...kalau pakai laksa kering macam tak best sangat...
3. Kecairan kuah bergantung kepada keikhlasan nak bagi orang makan...kalau ikhlas, buat lah pekat tp kalau ramai (ikhlas jugak), boleh lah cairkan sikit...


Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment