nuffnang

Sunday, 25 October 2015

Resepi Pulut Kuning Mudah

Bahan-bahan:
  1. Pulut (saya guna 1kg)
  2. 1 paket kecik santan (RM2.00)
  3. 1 cawan air
  4. Garam
  5. Serbuk Kunyit


Cara-cara:
  1. Rendam pulut dengan air bersama serbuk kunyit sekurang-kurangnya 4jam. 
  2. Panaskan kukusan, bila dah mendidih, kukus pulut untuk round pertama selama 20minit.
  3. Masak santan dengan secawan air serta garam sehingga mendidih.
  4. Tahap kemasinan bergantung kepada selera masing2.
  5. Angkat pulut dan letakkan dalam bekas besar. Tuang santan dan gaul sebati.
  6. Masukkan semula pulut ke dalam kukusan dan kukus semula selama 20 minit.
  7. Insya Allah, pulut yang dikukus 2 kali ni tahan lama dan tidak mudah basi.





 

No comments:

Post a Comment